Skabb

Skabb er en utrolig plagsom hudsykdom som forårsaker ekstremt kløe i huden over hele kroppen. Sykdommen skyldes små parasitter som heter skabbmidd. Alle dyr og mennesker kan få skabb. Den menneskelige varianten heter på fagspråket Sarcoptes scabiei, som er en spesifikk art innen midd-familien. Denne typen midd er så små at det er umulig å se dem med det blotte øyet. Hunn-midden er bare 0,3-0,4mm i størrelse, mens han-midden er enda mindre. Det er hunn-midden som angriper mennesker i perioder hvor de er befruktet. De leter etter steder de kan legge eggene sine og en menneskekropp er perfekt til oppgaven. Midden graver seg tunneller i overhuden, eller hornlaget som det heter. Vel under huden legger midden 2-3 egg hver dag før de dør etter ca. 1 måned, om de ikke blir behandlet. En person som er angrepet av skabb har i de fleste tilfeller 10 til 50 hunn-midd i huden. Skabb er ikke dødelig, men kan oppleves som ekstremt plagsomt. Skabb kan enkelt behandles med kremer man får kjøpt på apoteket.

 

Smitte

Skabb er en sykdom som smitter relativt lett. Det er nok at man er i kontakt med et menneske som har skabb, men et håndtrykk eller en klem er sjelden nok. Skal skabb smitte kun via hudkontakt må kontakten vare minst 15 minutter. I en familie som bor under samme tak er det stor sannsynelighet for at alle familiemedlemmer vil bli smittet i løpet av kort tid om man ikke behandler sykdommen med en gang. I enkelte tilfeller kan skabb også smitte via håndklær og sengetøy.

 

Skabb i Norge

Forekomsten av skabb går i bølger med 20-30 års mellomrom. Den siste store forekomsten man så av skabb i Norge var på 1970-tallet, med en topp i 1975 da det ble meldt mer enn 37 000 tilfeller av sykdommen i Norge. Det betyr at i 1975 hadde 1 % av den norske befolkningen skabb. I disse dager er tilstanden mer uvanlig, men kan fortsatt ikke omtales som sjelden, og forekommer fortsatt endemisk i befolkningen. Skabbmidd minner på mange måter om den mer vanlige lusen, og det kan oppstå lokale epidemier, for eksempel ved sykehjem og barnehager.

 

Symptomer på skabb

Skabb er en hudsykdom og det mest fremtredende symptomet er kløe i huden, og da ofte mest intens og plagsom ved sengetid. Kløen er ikke begrenset til bestemte steder på kroppen, og man klør over hele kroppen med unntak av hodet. Midden som forårsaker skabb er i seg selv ikke farlig, så man antar at kløen er grunnet en allergisk reaksjon mot midden. Etter at man har blitt smittet vil det ta ca. en uke før symptomene som ekstrem kløe begynner. Etter at en har vært smittet i over en uke kan man ofte se skabbganger i håndflater og fingertupper. Dette er kanalene midden graver og ser man nøye etter vil man kunne se gråbrune streker i huden på ca. 2 cm i lengde. Det er her midden har startet å grave i huden. Skabbganger som dette kan finnes flere plasser på kroppen som føtter, albuer, brystvorter og penis. På penis vil skabbganger fremstå som avlange knuter som klør meget. Dette er er solklart tegn på skabb.

 

Behandling

Om man skal finne noe positivt med skabb så må det være at sykdommen er lett å behandle, og den etterlater ingen varige men. Noen uker etter at man er kvitt sykdommen vil også huden reparere seg selv, og alle klømerker vil være borte i løpet av få uker. Krem for å drepe skabbmidd fås kjøpt på apoteket og man trenger ikke å oppsøke lege. Da midden ikke klarer å overleve uten kontakt med hud, er det ikke behov for å vaske ned hele hjemmet sitt, men alle medlemmer av husstanden må behandles med kremen, også de som ikke opplever kløe.

Privacy Policy