Røde hunder


Rubella, eller røde hunder som man kaller det i Norge, er en infeksjon forårsaket av rubellaviruset. Denne sykdommen er ofte meget mild og lite plagsom, faktisk er det bare ca. halvparten av mennesker som skjønner at de faktisk er syke. Et utbrudd av røde hunder starter ofte med utslett i ukene etter eksponering og varer i tre dager. Det starter vanligvis i ansiktet og sprer seg til resten av kroppen. Utslettet er ikke like lyst som det man får om man har meslinger, og det er noen ganger kløende. Hovne lymfeknuter er vanlige og kan vare noen uker. Feber, vondt i halsen og tretthet kan også forekomme. Hos voksne er det vanlig med smerter i ben og ledd. Komplikasjoner ved røde hunder kan inkludere blødning, hevelse i testikler og nervebetennesler. Infeksjon under tidlig graviditet kan resultere i et barn født med rubella syndrom (CRS), eller i verste fall spontanabort. Symptomer på CRS inkluderer problemer med øynene som grå stær, ører som døvhet, og hjerte og hjerne problemer.

 

Rubella spres gjennom luften ved at mennesker som er smittet nyser eller hoster. Personer er smittsomme uken før og etter utbrudd av utslett. Barn med CRS kan spre viruset i mer enn et år. Bare mennesker kan smittes av røde hunder, og insekter kan ikke spre sykdommen. Når man først har hatt røde hunder er man immun mot fremtidige infeksjoner. Testing er tilgjengelig som kan verifisere immunitet om man er i tvil om man har hatt sykdommen. Sykdommen kan lett påvises ved en blod- eller urinprøve.

 

Røde hunder kan enkelt forebygges med rubellavaksinen med en enkelt dose som er effektiv i mer enn 95% av tilfellene. Ofte blir denne vaksinen gitt i kombinasjon med vaksinen mot meslinger. Vaksinen er kjent som MMR-vaksinen. Det er avgjørende at et land klarer å opprettholde en vaksinasjonsrate på over 80%. Faller vaksineringen under 80%, kan flere kvinner komme i alderen hvor de skal ha barn uten å ha hatt sykdommen selv, og dermed øker sannsynligheten for at problemet med CRS øker betraktelig. Når man først er smittet er det ingen spesifikk behandling. Røde hunder er fortsatt en vanlig infeksjon i mange områder av verden. Hvert år blir omtrent 100.000 tilfeller av CRS rapportert. Sykdomsgraden er kraftig redusert i mange områder som følge av vaksineprogram de senere årene, og det jobbes kontinuerlig for å eliminere sykdommen på et globalt nivå. I april 2015 erklærte Verdens helseorganisasjon at røde hunder var under kontroll i hele Nord- og Sør-Amerika.

 

Navnet “Rubella” stammer fra latin og betyr “lite rødt”. Det ble først beskrevet som en egen sykdom av tyske leger i 1814, noe som resulterte i at sykdommen i mange år ble omtalt som “tyske meslinger”.

 

Symptomer

Røde hunder har mange symptomer som ligner på influensa, men det primære symptomet på rubellavirusinfeksjon er små røde prikker som oftest starter i ansiktet og sprer seg til resten av kroppen. Andre symptomer inkluderer lav feber, hovne kjertler, leddsmerter, hodepine og røde, rennende øyne. Hovne kjertlene eller lymfeknuter kan vare i opptil en uke, og feberen kommer sjelden opp over 38 ° C. Sykdommen og utslettet er stort sett over tre dager etter første utbrudd. Det er derfor røde hunder ofte refereres til som tre-dagers meslinger.

 

Behandling

Er man først smittet med røde hunder er det ingen spesifikk behandling. Det eneste man kan anbefale er hvile, sunn mat og væske. På mange måter kan man si at man må behandle en person med røde hunder som man vil behandle en person med influensa.

 

Røde hunder i Norge

Røde hunder er ikke en uvanlig sykdom i Norge. Siden 1983 har alle barn fått tilbud om vaksine i ettårsalderen og igjen i 11-12 årsalderen. Siste tilfelle av mor-til-barn smitte var i 1983, men den gang var det en kvinne som var blitt smittet før hun ankom Norge.

Privacy Policy