Meslinger

Meslinger er en svært smittsom infeksjon forårsaket av meslingviruset. Første tegn og symptomer inkluderer feber på over 40 °C, hoste, rennende nese og betent øyne. To av tre dager etter starten på symptomer, kan små hvite prikker oppstå inni munnen, og dette er kjent som kopliks flekker. Et rødt, flat utslett, som vanligvis starter i ansiktet og sprer seg til resten av kroppen, begynner vanligvis å vise seg tre til fem dager etter symptomstart. Symptomene utvikler seg vanligvis over 10-12 dager etter eksponering. Komplikasjoner ved smitte av meslinger forekommer i ca. 30% av alle tilfeller, og kan omfatte diare, blindhet, hjernebetennelse og lungebetennelse, blant andre. I hovedsak snakker man om to typer meslinger. Rubella, også kalt tyske meslinger, og roseola meslinger.

 

Meslinger er en luftbåren sykdom, og sprer seg dermed lett gjennom at en smittet person hoster eller nyser. Meslinger kan også spres ved kontakt med spytt eller andre kroppsvæsker. Ni av ti personer som ikke er immun og deler bopel med en smittet person, vil selv bli smittet. Personer med meslinger er smittsomme ovenfor andre mennesker fra fire dager før til fire dager etter utbruddet. I de aller fleste tilfeller blir en person immun etter å selv ha hatt meslinger en gang, men det finnes enkelte tilfeller hvor en person har blitt smittet opp til flere ganger.

 

Vaksine mot meslinger

Meslingvaksinen er meget effektiv for å forebygge sykdommen. Vaksinasjon har resultert i en 75% reduksjon i antall dødsfall fra meslinger i perioden 2000 til 2013. I dag blir om lag 85% av alle barna verden over vaksinert mot meslinger. Når man først er smittet er det ingen spesifikk behandling tilgjengelig. Det eneste man vet kan hjelpe er god omsorg, oral rehydrering, sunn mat og medisiner for å kontrollere feberen. Om man ikke klarer å behandle feberen selv bør man kontakte lege umiddelbart. Antibiotika kan brukes hvis en sekundær bakteriell infeksjon som lungebetennelse oppstår. Vitamin A-tilskudd anbefales også i alle utviklingsland.

 

Meslinger påvirker ca. 20 millioner mennesker i året, hovedsakelig i utviklingsområdene i Afrika og Asia. Det er i dag ingen sykdom i verden man har vaksine mot som dreper flere mennesker hvert år enn meslinger. I 2004 døde 73.000 mennesker på grunn av meslinger, en betydelig nedgang fra de 545.000 menneskene som døde av sykdommen i 1990, og en ekstrem nedgang fra tallene som ble presentert i 1980. En rapport fra verdens helseorganisasjon viste at på 70- og stor deler av 80-tallet tok meslinger livet av over 2 millioner mennesker hvert år. I dag er risikoen for å dø av sykdommen vanligvis 0,2%, men kan være opptil 10% hos personer som lider av underernæring. Før man startet med immunisering i USA, oppsto mellom tre og fire millioner tilfeller hvert år. Som et resultat av utbredt vaksinasjonsprogram ble sykdommen eliminert i Amerika innen 2016.

 

Tidlige symptomer på meslinger kan omfatte:

Rennende eller blokkert nese
Nysing
Rennende øyne
Hovne øyelokk
Såre, røde øyne som kan være følsomme for lys

Høy feber, som kan nå rundt 40 C, eller 104  F
Små gråhvite flekker i munnen
Generelt vondt i kropp og muskulatur
Tap av appetit
Tretthet, irritabilitet

Generell mangel på energi

 

Meslinger i Norge

Meslingvaksine ble introdusert i barnevaksinasjonsprogrammet i Norge tilbake i 1969. Således var Norge et av de første landene i verden til å ta denne vaksinen inn i sitt vaksineprogram. Siden vaksinen er frivillig er det opp til foreldrene eller de foresatte om et barn skal vaksineres, men i Norge vaksineres ca. 96% av alle toåringer og 91% av alle 16-åringer hvert år. De siste 15 årene har det blitt rapportert om mellom 0 og 39 tilfeller av meslinger hvert år, mens snittet ligger på ca. 8 saker pr. år

Privacy Policy